Auto huren Dubrovnik


Dubrovnik informatie

Auto huren Dubrovnik? Dubrovnik is een stad aan de Adriatische Zee in het zuiden van Kroatië. Het is een van de meest prominente toeristische bestemmingen in de Middellandse Zee, een zeehaven en het centrum van de provincie Dubrovnik-Neretva. De totale bevolking is 42.615 (telling van 2011). In 1979 werd de stad Dubrovnik toegevoegd aan de UNESCO-lijst van werelderfgoedlocaties als erkenning voor de uitstekende middeleeuwse architectuur en de versterkte oude stad.

Geschiedenis Dubrovnik

De geschiedenis van de stad gaat waarschijnlijk terug tot de 7e eeuw, toen de stad die bekend staat als Ragusa werd gesticht door vluchtelingen uit Epidaurum (Ragusa Vecchia). Het stond onder de bescherming van het Byzantijnse rijk en later onder de soevereiniteit van de Republiek Venetië. Tussen de 14e en 19e eeuw regeerde Dubrovnik zichzelf als een vrije staat. De welvaart van de stad was te danken aan de maritieme handel; als hoofdstad van de maritieme Republiek Ragusa bereikte het een hoog ontwikkelingsniveau, vooral in de 15e en 16e eeuw, toen het bekend werd door zijn rijkdom en bekwame diplomatie. Tegelijkertijd werd Dubrovnik de bakermat van de Kroatische literatuur.

De hele stad werd bijna verwoest toen in 1667 een verwoestende aardbeving toesloeg. Tijdens de Napoleontische oorlogen werd Dubrovnik bezet door de troepen van het Franse keizerrijk, en vervolgens werd de Republiek Ragusa afgeschaft en opgenomen in het Napoleontische koninkrijk Italië en later in de Illyrische provincies . Later, in het begin van de 19e tot het begin van de 20e eeuw, maakte Dubrovnik deel uit van het Koninkrijk Dalmatië binnen het Oostenrijkse keizerrijk. Dubrovnik werd onmiddellijk na zijn oprichting een deel van het Koninkrijk Joegoslavië en werd in 1929 opgenomen in zijn Zeta Banovina, voordat het bij zijn oprichting in 1939 deel ging uitmaken van de Banovina van Kroatië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte het deel uit van de as-marionet staat Onafhankelijke Staat Kroatië, alvorens opnieuw te worden opgenomen in SR Kroatië in SFR Joegoslavië.

In 1991, tijdens de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog, werd Dubrovnik zeven maanden lang belegerd door het Joegoslavische Volksleger en leed aanzienlijke schade door beschietingen. Na reparatie- en restauratiewerkzaamheden in de jaren negentig en het begin van de jaren 2000, werd Dubrovnik weer een  belangrijkste toeristische bestemming aan de Middellandse Zee, evenals een populaire filmlocatie.